26. ožujka 2018.

Dodijeljene nagrade najboljim likovnim i literarnim radovima osnovnoškolaca diljem Hrvatske u sklopu natječaja „Hrvatska kakvu želimo“

 

 

U okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“, kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je Nagradni natječaj za učenike osnovnih škola.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 26. ožujka 2018. godine ministrica Gabrijela Žalac dodijelila je nagrade najboljim likovnim i literarnim radovima učenica i učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Dodjeli je nazočilo 450 osnovnoškolaca, njihovih roditelja i nastavnika koji su imali prigodu razgledati izložbu radova nacionalnih pobjednika te uživati u zabavnom programu.

Na natječaju su sudjelovale ukupno 222 osnovne škole iz Republike Hrvatske čiji su učenici izradili likovne i literarne radove na temu „Kako zamišljaš Hrvatsku 2030. godine?“, koji su potom prolazili ocjenjivanje na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini gdje je odabrano 12 najboljih radova u četiri kategorije (najbolji likovni radovi od I. do IV. te od V. do VIII. razreda osnovne škole i najbolji literarni radovi od I. do IV. te od V. do VIII. razreda osnovne škole). Pobjednici natječaja predstavili su svoje vizije okupljenima i pokazali kako oni vide budućnost Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao organizatorica događanja i izaslanica predsjednika Vlade, tom je prigodom izjavila: „Učenice i učenici osnovnih škola pokazali su nam u kakvoj Hrvatskoj žele živjeti 2030. godine i pridonijeli stvaranju vizije budućnosti Hrvatske koja je definitivno u njihovim rukama, a na nama je da im budemo oslonac i osiguramo sve potrebne temelje kako bi naši najmlađi doista živjeli u Hrvatskoj kakvu danas sanjaju!“

Ministrica je također pozvala sve okupljene da se i oni uključe i pošalju svoje vizije Hrvatske 2030. godine.

 

 

 

IMENA DOBITNIKA PREMA KATEGORIJAMA:

likovni radovi učenika od I. do IV. razreda

 1. DORA SATINOVIĆ
 2. VIDA KOLEDNJAK
 3. LANA ŠKORIĆ

literarni radovi učenika od I. do IV. razreda

 1. JAKOV DAVID VUKOVIĆ
 2. EVAN MATIŠA
 3. ŠIME MARELIĆ

likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda

 1. ISKRA MAJSEC
 2. ANDRIJANA SATINOVIĆ
 3. MATE BORBAŠ

literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda

 1. ELIZABETA BROZOVIĆ
 2. JANA EŠEGOVIĆ
 3. ROKO ŠOIĆ

1. veljače 2018.

Upravljački odbor: Nacionalna razvojna strategija definirat će sve ono što Hrvatska želi postići do 2030. godine

 

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predsjedao je danas u Banskim dvorima prvom sjednicom Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Vlada Republike Hrvatske osnovala je Upravljački odbor s ciljem koordinacije pripreme i praćenja provedbe Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine. Čine ga predsjednik Vlade i svi ministri, predstavnici Hrvatskoga sabora, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Udruge općina u Republici Hrvatskoj, Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore (HOK), sindikata više razine, Hrvatske narodne banke (HNB) i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Predsjednik Vlade kazao je da će se izradom Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, u Hrvatskoj po prvi puta kroz sveobuhvatni pristup države pristupiti dugoročnom planiranju razvoja.

Po završetku sjednice, u izjavi za medije, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izvijestila je o usvajanju Poslovnika o radu Upravljačkog odbora tijekom sjednice.

Ministrica je naglasila kako se prvi puta od samostalnosti Hrvatske izrada ovog najvažnijeg strateškog dokumenta temelji na Zakonu o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, koji je Hrvatski sabor usvojio 20. prosinca 2017. godine. Trenutno u Republici Hrvatskoj postoji 200 nacionalnih strateških dokumenata i više od 1.700 lokalnih i regionalnih strateških dokumenata što uvelike otežava upravljanje i kontrolu provedbe istih.

Predsjednik Vlade na sjednici je istaknuo kako će Nacionalna razvojna strategija biti dokument svih nas, cijele hrvatske javnosti.

Ministrica Žalac pojasnila je da će Strategija biti temeljni dokument za određivanje smjernica i prioriteta u pregovorima s Europskom komisijom o korištenju EU sredstava u novoj financijskoj perspektivi kako bi raspoloživa EU sredstva doista bila usmjerena na stvarne potrebe hrvatskih građana.

Ministrica je navela da će Vlada upravo sa Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem i Nacionalnom razvojnom strategijom prvi puta, kroz politički konsenzus svih stranka, definirati kakvu Hrvatsku želimo i koji su naši prioriteti.

„Najvažnije je da prioriteti definirani u Strategiji imaju temelj u državnom i europskom proračunu, kako bi svi razvojni projekti našli svoje mjesto u budućem financijskom razdoblju“, naglasila je.

Konačno, ministrica je pozvala sve građane da daju svoj doprinos u oblikovanju Hrvatske kakve želimo na mrežnoj stranici www.hrvatska2030.hr.

 

30. siječnja 2018.

Najava održavanja i dnevni red prve sjednice Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine

 

U četvrtak, 1. veljače 2018. godine  s početkom u 12 sati održat će se prva sjednica Upravljačkog odbora za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Uz uvodno izlaganje predsjednika Vlade Republike Hrvatske, g. Andreja Plenkovića i prezentaciju koncepta pripreme Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gđe Gabrijele Žalac, na dnevnom redu prve sjednice su usvajanje Poslovnika o radu Upravljačkog odbora i rasprava o članovima Izvršne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

4. prosinca 2017.

Održana Međunarodna konferencija „Strateško upravljanje razvojem – Pristupi u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine“

 

U ponedjeljak, 4. prosinca 2017. u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održana Međunarodna konferencija „Strateško upravljanje razvojem – Pristupi u planiranju strateškog okvira za razdoblje nakon 2020. godine“ u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Ministrica Gabrijela Žalac, otvorila je događanje i naglasila kako konferencija označava početak jednog vrlo važnog procesa za našu zemlju – početak procesa izrade Nacionalne razvojne strategije za razdoblje do 2030. godine.

Tijekom konferencije, potaknuta je rasprava o viziji Republike Hrvatske i Europe u kakvoj želimo živjeti, razvojnim pravcima, strateškim ciljevima, ključnim projektima ulaganja do 2030. godine i o pitanjima koja su važna za dugoročni razvoj i dobrobit građana Republike Hrvatske i Europe.

Izrada Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine propisana je Zakonom o sustavu strateškog planiranja i upravljanja razvojem Republike Hrvatske, čiji je konačni nacrt Prijedloga Vlada Republike Hrvatske prošli tjedan uputila Hrvatskom saboru u proceduru. Zakon je predložen s ciljem postizanja više razine usklađenosti, odgovornosti, učinkovitosti i usmjerenosti na provedbu i stvarne učinke akata strateškog planiranja, a također će ograničiti broj dokumenata strateškog planiranja.

Hrvatska trenutno ima preko 140 nacionalnih strateških dokumenata te preko 1700 lokalnih i regionalnih strategija, zbog čega je iznimno teško upravljati razvojem, upozorila je ministrica Žalac te istaknula kako će Nacionalna razvojna strategija biti hijerarhijski najviši akt strateškog planiranja koji Hrvatska u 26 godina svoje samostalnosti nikada nije imala.

„Sveobuhvatnim i koherentnim pristupom želimo sve raspoložive resurse ciljano usmjeriti na provedbu prioritetnih projekata od strateškog značaja za gospodarski rast i razvoj te za ravnomjerni i održivi razvoj cijele Hrvatske“, istaknula je ministrica Žalac.

Proces izrade Nacionalne razvojne strategije odvijat će se u participativnom procesu koji se temelji na sudjelovanju širokog kruga građana Republike Hrvatske, stručne javnosti i svih društveno-relevantnih partnera.

Tijekom konferencije, o svojim iskustvima planiranja razvoja i oblikovanja razvojnih politika u svrhu ostvarenja zajedničkog cilja – ujednačenog i održivog razvoja svih krajeva Europske unije, gospodarskog rasta, socijalne uključenosti i pravednosti, govorili su predstavnici iz Finske, Velike Britanije, Italije, Španjolske i Malte, a sudjelovali su i predstavnici Svjetske banke i Europske komisije.