U okviru promotivne kampanje „Hrvatska kakvu želimo“, kao dio procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je Nagradni natječaj za učenike osnovnih škola.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, 26. ožujka 2018. godine ministrica Gabrijela Žalac dodijelila je nagrade najboljim likovnim i literarnim radovima učenica i učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Dodjeli je nazočilo 450 osnovnoškolaca, njihovih roditelja i nastavnika koji su imali prigodu razgledati izložbu radova nacionalnih pobjednika te uživati u zabavnom programu.

Na natječaju su sudjelovale ukupno 222 osnovne škole iz Republike Hrvatske čiji su učenici izradili likovne i literarne radove na temu „Kako zamišljaš Hrvatsku 2030. godine?“, koji su potom prolazili ocjenjivanje na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini gdje je odabrano 12 najboljih radova u četiri kategorije (najbolji likovni radovi od I. do IV. te od V. do VIII. razreda osnovne škole i najbolji literarni radovi od I. do IV. te od V. do VIII. razreda osnovne škole). Pobjednici natječaja predstavili su svoje vizije okupljenima i pokazali kako oni vide budućnost Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, kao organizatorica događanja i izaslanica predsjednika Vlade, tom je prigodom izjavila: „Učenice i učenici osnovnih škola pokazali su nam u kakvoj Hrvatskoj žele živjeti 2030. godine i pridonijeli stvaranju vizije budućnosti Hrvatske koja je definitivno u njihovim rukama, a na nama je da im budemo oslonac i osiguramo sve potrebne temelje kako bi naši najmlađi doista živjeli u Hrvatskoj kakvu danas sanjaju!“

Ministrica je također pozvala sve okupljene da se i oni uključe i pošalju svoje vizije Hrvatske 2030. godine.

IMENA DOBITNIKA PREMA KATEGORIJAMA:

likovni radovi učenika od I. do IV. razreda

 1. DORA SATINOVIĆ
 2. VIDA KOLEDNJAK
 3. LANA ŠKORIĆ
literarni radovi učenika od I. do IV. razreda

 1. JAKOV DAVID VUKOVIĆ
 2. EVAN MATIŠA
 3. ŠIME MARELIĆ
likovni radovi učenika od V. do VIII. razreda

 1. ISKRA MAJSEC
 2. ANDRIJANA SATINOVIĆ
 3. MATE BORBAŠ
literarni radovi učenika od V. do VIII. razreda

 1. ELIZABETA BROZOVIĆ
 2. JANA EŠEGOVIĆ
 3. ROKO ŠOIĆ