Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i Ministarstvo turizma održalo je u petak, 26.10.2018. na Hvaru konzultacije s građanima pod nazivom  “EU politike: otoci do 2030. – pametni otoci” na kojima se raspravljalo o hrvatskim otocima koji pametno raspolažu svojim resursima, prepoznaju svoje potencijale kao kreatore pametnog razvoja otoka u službi svojih građana te koriste talent, iskustvo, kulturu, identitet i ostale generatore osnaživanja hrvatskih otoka.

Na Konzultacijama su na pitanja građana odgovarali ministrica regionalnoga razvoja i fondova i EU Gabrijela Žalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i državni tajnik Frano Matušić.

Inicijativa Europske unije Konzultacije s građanima je dijalog koji države članice EU vode s građanima kako bi čuli njihova razmišljanja, kritike, nade i očekivanja o budućnosti EU. Cilj im je pomoći u identificiranju prioriteta i područja djelovanja EU  tijekom sljedećih nekoliko godina.